BioRex mukana uudessa Kulttuurikasarmissa!
Helsingin Lasipalatsin aukiolle aukeaa ainutlaatuinen viihtymisen keskus – Kulttuurikasarmin rakentaminen alkaa
Helsinkiläiset saavat vuonna 2023 uuden viihtymisen keskuksen, kun Helsingin vanhan linja- autoaseman tiloihin ydinkeskustaan valmistuva Kulttuurikasarmi avaa ovensa.
Yhdessä arkkitehtuurillisesti merkittävän ympäristön kanssa Kulttuurikasarmi
herättää Lasipalatsin aukion ja koko korttelin eloon uudella elokuvateatterikokonaisuudella, ravintoloilla, paviljongilla, tapahtumatilalla ja tapahtumalavalla. Rakentaminen alkaa syyskuussa.
Kulttuurikasarmissa yhdistyvät kulttuuri, taide, konsertit, tapahtumat ja herkuttelu. Rakennuksen sisään sijoittuvat muun muassa BioRex Cinemasin kolme uutta elokuvateatterisalia ja NoHo Partnersin eri tyyppiset ravintolat, baarit ja lasipaviljonki sekä iso sisätapahtumatila terasseineen. Lasipalatsin aukiolle nousee myös tapahtumalava, joka mahdollistaa erilaiset performanssit ja ulkoilmakonsertit.
”Kultuurikasarmin edistäminen alkoi yli viisi vuotta sitten halusta saada historiallinen rakennus sen ansaitsemaan käyttöön ja kaupunkilaisten hyödyksi ja nautinnoksi. Olemmekin saaneet työstää Kulttuurikasarmia Helsingin kaupungin rohkaisemana ja tukemana alusta lähtien ja Hankkeen kaikki osapuolet ovat nyt yhdessä valmiit tositoimiin, rakentaminen käynnistyy ja parin vuoden kuluttua saamme avata ovemme niin helsinkiläisille kuin kaupungissa vieraileville”, toteaa Kulttuurikasarmi -hankkeen alullepanija ja hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen.
Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki sanoo:
”Kaupungin keskustan tehtävä on kutsua ihmisiä viihtymään, hämmästymään, nauttimaan ja yllättymään. Amos Rex ja uusi Lasipalatsin aukio tulivat kaupunkilaisille rakkaiksi harvinaisen nopeasti. Helsingin kaupunki on iloinen siitä, että Kulttuurikasarmi täydentää pian tätä kokonaisuutta moninaisella tarjonnalla. Hanke tuo oman lisänsä niin Narinkkatorille kuin Lasipalatsinaukiolle. Kulttuurikasarmi on innostava lisäys Helsingin keskustan vetovoimaan. Lasipalatsin Amos Rex -taidemuseota ylläpitävä Konstsamfundet on yksi Kulttuurikasarmi- hankkeen keskeisiä taustavoimista ja tulee omistamaan itse rakennuksen.”
Kulttuurikasarmi sijoittuu Amos Rexin välittömään läheisyyteen täydentäen Lasipalatsin korttelin kulttuuritarjontaa.
”Kulttuurikasarmista Amos Rex saa hyvän naapurin. Konstsamfundet on sitoutunut pitkällä tähtäimellä kehittämään Lasipalatsin korttelista monipuolisen kaupunkikulttuurin keitaan keskelle Helsinkiä”, Föreningen Konstsamfundet r.f:n toimitusjohtaja Stefan Björkman toteaa.
Kulttuurikasarmin rakennuksella on pitkä historia. Alkujaan venäläisille joukko-osastoille suunniteltu kasarmikokonaisuus oli nimeltään Turun kasarmi. Turun kasarmin huoltorakennus – tuleva Kulttuurikasarmi – on ainoa säilynyt jäänne 1918 kansalaissodassa palaneesta kasarmikokonaisuudesta. Rakennus on suomalaisille tunnettu pitkään palvelleena linja- autoasemana. Tuoreemmin rakennuksessa on toiminut muun muassa kaupungin näyttelytila. Vihdoin on koittanut aika rakennuksen palvella monipuolisesti kulttuurista ja sen yhdessä kokemisesta kiinnostuneita kaupunkilaisia.
Pääsuunnittelija Sarlotta Narjus arkkitehtitoimisto SARC Oy:stä kertoo:
”Kasarmin vanhan huoltorakennuksen muutokset on suunniteltu siten että suojellun empire- rakennuksen kaupunkirakenteellinen merkitys, julkisivut ja mittakaava säilyy mutta muutosten myötä rakennus avautuu kaupunkitilaa aktivoivaksi arvorakennukseksi. Nykyistä rakennusta laajennetaan Narinkkatorille uudella lasisella paviljongilla, jonka arkkitehtuuri linkittää hankkeen myös Amos Rexin ja Lasipalatsin korttelikokonaisuuteen. Toiseen kerrokseen sijoittuva tapahtumatila ja siihen liittyvä kattoterassi luovat ydinkeskustaan kokonaan uudenlaisen tilakokonaisuuden ja näkymät. Elokuvasalit rakennetaan maan alle kokonaan nykyisen rakennusrungon ulkopuolelle.”
Hankkeen taustalta löytyvät merkittävät kotimaiset toimijat: Lasipalatsin kiinteistöt omistava Föreningen Konstsamfundet r.f, NoHo Partners Oyj, BioRex Cinemas Oy sekä Ilona Studios Oy, jossa mukana on Ari Tolppasen lisäksi pitkän linjan elokuva-alan vaikuttajia kuten Mark Lwoff, Misha Jaari, Aku Jaakkola, Mikko Leino, Pentti Molander ja Jukka Vilhunen. Osapuolten investointi hankkeeseen on yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Kulttuurikasarmin rakentamisesta vastaa SRV ja suunnittelusta Arkkitehtitoimisto SARC Oy.
Kulttuurikasarmin rakentaminen alkaa syyskuussa 2021 ja se aukeaa yleisölle vuonna 2023. Hankkeen etenemisestä tiedotetaan kulttuurikasarmi.fi -sivustolla. Rakentamiseen liittyvistä asioista tiedotetaan SRV:n kanavissa.
Lisätiedot medialle:
Ari Tolppanen, puh. 0500 407 343, ari@aurorastudios.fi
Tiedottaja Katja Viitalähde-Annala, 050 395 6084, katja.viitalahde@cestlavie.fi