Ikärajat

Tietoa ikärajoista

Tarkista elokuvan ikäraja jo ennen lipun ostamista

Ikärajat ovat elokuvakohtaisia ja löytyvät aina kunkin elokuvan infosivulta. Mikäli olet nuori asiakas tai olet tulossa elokuviin nuoren tai lapsen kanssa, varmista ennakkoon, että alaikäisen asiakkaan ikä riittää ko. elokuvan katsomiseen. K18-elokuvia pääsevät katsomaan ainoastaan 18-vuotta täyttäneet henkilöt, K16-, K12- sekä K7-elokuvissa ikärajat puolestaan joustavat maksimissaan kolme (3) vuotta alaspäin, mikäli nuori asiakas tulee katsomaan elokuvaa aikuisen seurassa.

Ikärajat ovat kuvaohjelmalain määrittelemiä

Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä. Ne eivät ole suosituksia eivätkä kerro mille ikäryhmälle ohjelma on suunnattu. Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia.

Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu. Ikärajat ovat sitovia, eli kuvaohjelmaa ei saa esittää, vuokrata tai myydä nuoremmalle. Elokuvateattereiden on varmistettava, että katsojan ikä riittää elokuvan katsomiseen. Varauduthan siis tarvittaessa todistamaan ikäsi kuvallisella henkilöllisyystodistuksella lippukassalla ostaessasi lippuja K16- tai K18-ikärajamerkittyyn elokuvaan.

Ikärajamerkinnät:

  Sallittu kaikenikäisille (ei silti välttämättä ole lastenelokuva).

  Sallittu 7-vuotiaille ja yli. Aikuisen seurassa myös 4-vuotias lapsi.

  Sallittu 12-vuotiaille ja yli. Aikuisen seurassa myös 9-vuotias lapsi.

  Sallittu 16-vuotiaille ja yli. Aikuisen seurassa myös 13-vuotias nuori.

  Sallittu 18-vuotiaille ja yli. Ainoastaan täysi-ikäisille.

Sisältösymbolit:

  Symbolilla merkitty elokuva sisältää väkivaltaa.

  Symbolilla merkityssä elokuvassa on ahdistavaa sisältöä.

  Symbolilla merkitty elokuva sisältää päihteiden käyttöä.

  Symbolilla merkitty elokuva sisältää seksiä.