Pieni elokuvakerho: Black Rain

Pieni elokuvakerho: Black Rain

Kesto: 2h 6min
Lajityypit: Draama, Toiminta, Trilleri

HUOM! Elokuvassa ei ole tekstitystä.  

Puhuttaessa Ridley Scottin parhaista elokuvista mainitsen lyhyen pohdinnan jälkeen Alienin ja Blade Runnerin, niin kuin kaikki muutkin. Mutta jos minulta kysyttäisiin minkä Ridley Scottin elokuvan olen nähnyt useimmin, huutaisin välittömästi, ehkä jopa hieman kysyjän päälle, BLACK RAIN (1989)!

 

Koska suurin osa Black rainin katseluista sijoittuu 90-luvun alkupuolelle, formaattina oli VHS, jonka rajaus leikkasi tietenkin suuren osan kuvasta pois, joten en malta odottaa, että näen Black rainin vihdoin valkokankaalta alkuperäisessä kuvasuhteessaan. Kuvaajana toimi legendaarinen Jan De Bont, joka kuvasi kolmen vuoden ajanjaksolla Black Rainin lisäksi John McTiernanin Die Hardin (1988) ja Hunt for the Red Octoberin (1990), eli käytännössä opetti meille kaikille miltä laadukas amerikkalainen toimintaelokuva näyttää – Kun nykyään muistellaan haikeana, miten ekspressiivisiä amerikkalaisten toimintaelokuvien kuvaus joskus oli, nämä ovat niitä leffoja, joita muistellaan.

 

Black rain yhdisti myös ensimmäistä kertaa Ridley Scottin ja säveltäjä Hans Zimmerin, joka teki vaikuttavan scoren lisäksi Will Jenningsin kanssa elokuvan imelän, mutta mahtavan tunnusbiisin ”I´ll be holding on.”, jonka esittää Gregg Allman.

 

Michael Douglas esittää Nick Concklinia, joka on rasvaista nimeään ja takatukkaansa myöten 80-lukulaisen kytän klisee – epärehellinen, epäsiisti, epäkypsä, eronnut, polttaa, juo ja tykkää ajaa kovaa. Kun Nick ajautuu keskelle Yakuzan välienselvittelyä, hän pidättää Yakuzan nousevan tähden Saton (Yûsaku Matsuda) ja päätyy saattokeikalle Osakaan. No, siitähän vasta soppa syntyy. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Kate Capshaw, Andy Garcia ja Ken Takakura.

 

Kyseessä on yksi Michael Douglasin omista suosikkielokuvista. Jos olet kaivannut hyvän toimintaelokuvan kokemista elokuvateatterissa, tämä on se elokuva.

 

Tule ja koe kulttiklassikko kankaalta.

 

Niklas Lindgren. 

Ensi-ilta

16.1.2024

Levittäjä

Park Circus Limited

Ohjaaja

Ridley Scott, Luca Kouimelis, Aldric La'Auli Porter, Bobby Bass, Bettiann Fishman, Benjamin Rosenberg, Dennis Maguire, Jodi Ehrlich

Pääosissa

Stephen Root, Michael Douglas, Jun Kunimura, Tim Kelleher, Andy García

Näytökset ja liput

Näytöksiä ei ole julkaistu.