Pieni elokuvakerho: Thelma & Louise

Pieni elokuvakerho: Thelma & Louise

Kesto: 2h 10min
Lajityypit: Draama, Trilleri, Rikos, Seikkailu

HUOM! Elokuvassa ei ole tekstitystä. 

Pienen elokuvakerhon seuraava elokuva on kulttiklassikko Thelma ja Louise.Vuonna 1991 ilmestynyt Ridley Scottin ohjaama road movie oli, ja on edelleen, vallankumouksellinen. Elokuvan pääosissa nähdään kaksi naista (joista toinen jopa 44- vuotias!), ja miehet nähdään tyypillisesti naisille varatuissa yhden luonteenpiirteen rooleissa, peileinä naisten tarinalle. Vuonna 1991 oli ihmeellistä nähdä valkokankaalla pääosissa kaksi huumorintajuista, älykästä, himokasta, kuritonta naista. He käyttäytyvät kohtuuttomasti eivätkä alistu asemaansa, jossa heitä halutaan hillitä ja hallita. Ihmeelliseltä se tuntuu vieläkin.

Thelma ja Louise ovat työväenluokkaiset ystävät, jotka päättävät ottaa irtioton ja päätyvät baariin hurvittelemaan. Illan päätteeksi seuraan tuppautunut mies yrittää raiskata Thelman. Louise tulee paikalle ja ampuu miehen. Tästä alkaa vimmainen pakomatka, jossa päädytään pakenemaan virkavaltaa, ja ennen kaikkea tukahduttavaa elämää. Kyseessä on pakomatka pois ahtaasta lokerosta johon naiset on tungettu. He kruisailevat reteästi kohti Meksikoa ja yhteiskunnan normien yli.

Callie Khourin Oscar-palkittu käsikirjoitus antaa tilaa molemmille hahmoille. Kumpikin saa tilaa muuttua, yllättää itsensä, tehdä ylilyöntejä, löytää itsestään uusia huumaannuttavia puolia. Vimmaisen elokuvan keskiössä on ystävän katse. Miltä tuntuu tulla nähdyksi kokonaisena. Thelma ja Louise hyväksyvät toisensa kaikessa kompleksisuudessan . Heidän ei tarvitse kysellä toisiltaan lupaa. He riitelevät, mutta eivät tuomitse toisiaan. He villitsevät toisiaan kurittomuuteen. He puolustavat toisiaan. Yhdessä he repivät itsensä irti säännöistä ja yhteiskunnan oletuksista.

Susan Sarandon ja Geena Davis tykittävät huikeat roolit Louisena ja Thelmana.He rakentavat erityisen herkkävireisesti sielun ja elämänkaaren hahmoilleen.Hetki ennen hurjaa loppuratkaisua, improvisoitu suudelma ja toisiinsa tarrautuvat kädet, itkettää tai naurattaa katsomiskerrasta riippuen.

Pitelemättömät naiset, Adrian Biddlen komeasti taltioimat avarat autiomaamaisemat, kuumat levikset, hikiset ruskettuneet ihot, tuulessa hakkaavat harjaamattomat hiukset, The Ballad of Lucy Jordan, miten tätä voisi olla rakastamatta?

 -Laura Birn 

Ensi-ilta

8.6.2024

Levittäjä

Park Circus Limited

Ohjaaja

Ridley Scott, Luca Kouimelis, Bobby Bass, Steve Danton, B. Scott Senechal

Pääosissa

Brad Pitt, Michael Madsen, Harvey Keitel, Susan Sarandon, Geena Davis

Näytökset ja liput

Näytöksiä ei ole julkaistu.