HUOM! Elokuvassa ei ole tekstitystä.
40 vuotta syväjäädytettynä ollut murhaaja Simon Phoenix pääsee ehdonalaiseen väkivallattomaksi muuttuneessa San Angelesin kaupungissa vuonna 2036. Tulevaisuuden poliiseista ei tietenkään ole hänelle vastusta, joten hätiin kutsutaan ainoa hänet kiinni saanut poliisi, John Spartan. Myös hän on ollut syväjäädytettynä rikosten vuoksi, joita hän ei – luonnollisestikaan – ole tehnyt. Cut to the action!
Tiivistettynä Demolition Man -elokuvan juoni ei kauhean paljon eroa vaikkapa sellaisesta elokuvasta, jossa koneet lähettävät tulevaisuudesta robotin tappamaan ihmiskapinallisten johtajan äitiä ennen tämän syntymää. Siksi lienee heti syytä todeta, että Demolition Man on kieli syvällä poskessa tehty toimintakomedia.
On kiinnostavaa, että Demolition Man (1993) oli Sylvester Stallonen uran ensimmäinen scifi-elokuva. Ottaen huomioon, että Syltyn tuon aikainen oikean elämän arkkivihollinen oli kuitenkin – edellä mainitun cyborgin roolin lisäksi – sekä juossut ja kuollut (The Running Man) että unohtanut ja kuollut (Total Recall) lähitulevaisuudessa, ja vieläpä hyvinkin suurella menestyksellä.
Kun puhutaan Demolition Manin arvostuksesta, on syytä todeta, että monien elokuvaa tekemässä olleidenkin mielestä (mm. kapinallisjohtajaa näyttelevä moottoriturpa Denis Leary) leffa on aivan sysipaska.
Mutta mutta, annetaan kuitenkin puolustuksellekin puheenvuoro. Demolition Man edustaa hyvin perinteistä 1980-90 -lukujen Hollywood-studioiden tapaa tehdä toimintaelokuvia. Ensin ostetaan kiinnostava high concept -idea elokuvan lähtökohdaksi, ja sen jälkeen palkataan suuri määrä kirjoittajia työstämään aihetta, ja toivotaan parasta. Sitten aina välillä tarjotaan tuoreinta käsikirjoitusta sen hetken kuumimmille näyttelijöille, ja toivotaan taas parasta. Näin saadaan kulumaan vuosia.
Minkähänlainen elokuva tästäkin olisi tullut jos päärooleissa olisi nähty Steven Seagal ja Jean-Claude van Damme? Tuskin ainakaan parempi. Sen sijaan kiinnostavaa olisi kyllä ollut nähdä se versio, jossa Wesley Snipesin roolin olisi näytellyt Jackie Chan. Hän oli Stallonen itsensä toive, mutta Jackie ei suostunut näyttelemään pahista. Myös ohjaajia tuli ja meni, kunnes rulettipyörä pysähtyi lopulta italialaisen Marco Brambillan kohdalle. Ja jos mietit, että kukas hän on, niin – niinpä.
Mutta tärkeintä on kuitenkin, että Demolition Man saatiin ylipäätään tehtyä. Elokuvan merkittävin tekijä onkin sen tuottaja Joel Silver. Mm. Predatorit, Tappavat aseet ja Die Hardit tuottanut Silver oli 1980-ja 90-lukujen Hollywoodin kultasormi, jonka vaikutus tuon ajan toimintaelokuviin on ehkä suurempi kuin kellään yksittäisellä ohjaajalla tai näyttelijällä. Silver oli suora esikuva Tom Cruisen ikimuistoisesti näyttelemälle tuottajalle elokuvassa Tropic Thunder.
Tässä vielä muistilista suoraan Silverin – jättimäisen isolta – työpöydältä:
High concept – idea? Ks. yllä. Check!
Mahdollisimman isopalkkaiset tähdet? Stallone ja Snipes. Check!
Joku kaunis nuori uusi naama elokuvan ainoaan naisrooliin? Sandra Bullock. Check!
Joku englantilainen Shakespeare-näyttelijä pahiksen rooliin? Sir Nigel Hawthorne. Check!
Elokuvan katsojille silmiä vinkkaavaa huumoria, täysin älyvapaata vauhdikasta toimintaa ja hieno kurkistus 30 vuoden takaiseen Hollywood-toimintaelokuvaan. Demo. Check! Lition. Check! Man. Check!
Jarkko Hentula
15.10.2024
Park Circus Limited
OhjaajaLouis D'Esposito, Marco Brambilla, P.R. Tooke, Joseph J. Kontra, Xochi Blymyer, Charlie Picerni
PääosissaSylvester Stallone, Jack Black, Rob Schneider, Sandra Bullock, Bob Gunton
Näytökset ja liput
- Tekstityksen kieli
- Puheen kieli
- Elokuvan formaatti 3D
- Salit PLUS PRIME REX
- Erikoisnäytökset Vauvabio Perheleffa Senioribio Pieni elokuvakerho Kuukauden timantti Kuvaileva tekstitys