Pieni elokuvakerho: Stand by Me

Pieni elokuvakerho: Stand by Me

Kesto: 1h 27min
Lajityypit: Rikos, Draama

HUOM! Elokuvassa ei ole tekstitystä. 

Näin Rob Reinerin Stand by me:n lapsena niin monta kertaa, että omat lapsuusmuistoni ovat sekoittuneet elokuvan kohtausten kanssa. En usko juosseeni koskaan junaa karkuun, niin kuin elokuvassa tehdään, mutta olen melko varma siitä, että River Phoenix oli lapsena paras kaverini. 

Kuten elokuvan kohtalokas suomennos ’viimeinen kesä’ vihjaa, Stand by me kertoo tekstin tasolla viattomuuden lopusta, lapsuuden ja nuoruuden välisestä taitekohdasta ja ensikosketuksesta elämän rajallisuuden kanssa. Koska kehyskertomuksessa keski-ikäinen kirjailija muistelee elokuvassa nähtävää tarinaa, mikä myös selittää leffan nostalgisen ja idyllisen sävyn, elokuvan voi nähdä käsittelevän myös tarinoiden ja kertomusten voimaa, varsinkin kun yksi päähenkilö Gordyn elokuvassa kertomista tarinoista on kuvitettu. Itselleni Stand by me on kuitenkin aina ollut ennen kaikkea elokuva siitä miltä ystävyys ja kesä lapsena tuntuu: mahtavalta ja loputtomalta. 

Elokuvan keskiössä oleva kaveriporukka on varmasti yksi kaikkien aikojen onnistuneimpia roolituksia ja nelikkoon kuuluu bestikseni lisäksi Wil Wheaton, Corey Feldman ja Jerry O´Connell. Oscar-ehdokkuuden saaneen käsikirjoituksen pohjana oli Stephen Kingin novelli The Body ja sen kirjoittivat Raynold A. Gideon ja Bruce A. Evans.

Tule ja koe klassikko ja fragmentteja lapsuudestani kankaalta!

 

-Niklas Lindgren 

Ensi-ilta

9.6.2024

Levittäjä

Park Circus Limited

Ohjaaja

Irby Smith, Rob Reiner, Jim Behnke, Carol D. Bonnefil, Faye Brenner

Pääosissa

Jerry O'Connell, Frances Lee McCain, Kent W. Luttrell, Corey Feldman, John Cusack

Näytökset ja liput

Näytöksiä ei ole julkaistu.