Pieni elokuvakerho: The Natural

Pieni elokuvakerho: The Natural

Kesto: 2h 18min
Lajityypit: Draama

HUOM! Elokuvassa ei ole tekstitystä.   

The Natural (1984) / Misha Jaari

 

 

Euroopassa ja myös Suomessa Hollywood elokuvien alagenre urheiluelokuvat eivät ole juurikaan menestyneet. Menestyneimpien joukkoon kuulunee ”Field of Dreams” (1989) ja ”Slap Shot” (1977). Toinen venyttää voimakkaasti termiä urheiluelokuva ja toinen toisaalta on kaikkien aikojen lätkäelokuva, jolloin menestys Suomessa on ymmärrettävää. Hiukan epätasaisen ohjaaja Barry Levinsonin läpimurtoelokuva ”The Natural” on kirjoittajan mielestä jäänyt edellä mainittujen ja muidenkin varjoon syyttä. Elokuvan kuuluisi olla eeppisten Americana- elokuvien kaanonissa Suomessakin, koska se on vielä tänäänkin nähtynä puhdasta karamellia ja Hollywood-spektaakkelia vanhalla hyvällä tavalla.

 

 

Elokuva perustuu löyhästi Bernard Malamudin samannimiseen kirjaan vuodelta 1952. Malamud elokuvan nähtyään totesi, että: ”elokuva lunasti oikeutukseni kirjailijana” eli kirjan henki kyllä välittyy moitteettomasti. Näyttelijäkaarti on kuitenkin se, joka tekee suurimman vaikutuksen: Robert Redford, Glenn Close, Kim Basinger, Robert Duvall, Barbara Hershey ja Richard Farnsworth.

 

 

Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton ilmestyessään, mutta klassikkoelokuvan tarinan kuuluukin olla resuinen. Elokuvaa pidettiin mahtipontisena, Robert Redford-tilaustyönä, epäuskottavana, kömpelönä tai huonona. Toisaalta sen esillepanoa, pieteettiä ja ammattimaisuutta arvostettiin. Elokuva sai neljä Oscar – ehdokkuutta: Glenn Close (sivuosa), kuvaus, lavastus, musiikki. Laadun puolesta kaikki ehdokkuudet olisivat ansainneet Oscarin. Säveltäjä Randy Newman musiikki on saavuttanut ikivihreän statuksen jälkikäteen ja soundtrackia on kuultu esimerkiksi ”Friends”- sarjassa urheilun yhteydessä, ja kovin moni seura on käyttänyt ja käyttää yhä edelleen elokuvan ikimuistoista teemaa esitellessään areenoillaan kotijoukkueen yleisölleen. Elokuvan nähtyänne ymmärrätte kyllä miksi.

 

 

”The Natural” on satu peräänantamattomuudesta, unelmien jahtaamisesta ja rehellisyydestä, eli periaatteessa amerikkalaisesta unelmasta paketoituna Yhdysvaltojen kansallisesti tärkeimmän urheilulajin, baseballin timantin muotoiseen kenttään. Kun Redfordin Roy Hobbs-hahmo tuo siihen vielä toisen mahdollisuuden ja anteeksiannon tematiikan, löydämme itsemme perustavanlaatuisten länsimaisten arvojen juurelta.  ”The Natural” ei jätä ketään kylmäksi tai kuivin silmin, paitsi ehkä kyynikon.

 

 

Misha Jaari. 

Ensi-ilta

13.2.2024

Levittäjä

Park Circus Limited

Ohjaaja

Barry Levinson

Pääosissa

Michael Madsen, Robert Duvall, Glenn Close, Robert Redford, Kim Basinger

Näytökset ja liput

Näytöksiä ei ole julkaistu.