Lasipalatsikortteliin rakentuva KULTTUURIKASARMI aukeaa marraskuussa!
Kulttuurikasarmi aukeaa yleisölle marraskuussa!
Kaupunkilaisten uusi kohtaamispaikka Kulttuurikasarmi on nyt harjakorkeudessaan. Elokuvateatterin, ravintoloiden, tapahtumatilan, paviljongin ja esiintymislavan käsittävä kokonaisuus avautuu yleisölle marraskuussa.
”Panostuksellaan Kulttuurikasarmiin, Lasipalatsiin ja Amos Rexiin, sekä Lasipalatsitoriin, Konstsamfundet haluaa tarjota nuorille ja vanhemmille kaupunkilaisille jotakin uutta ja innostavaa. Helsinki saa valmistuneen Lasipalatsikorttelin myötä uuden ydinkeskustan, johon taide, kulttuuri ja viihde tuovat vilkasta elämää vuoden ympäri”, Björkman sanoo.
Kulttuurikasarmin rakentaminen on ollut vaativa kokonaisuus
Rakennustyös alkoivat lokakuussa 2021. Elokuvateatterikerroksen toteuttamista varten louhittiin yhteensä 2400 kuutiota kalliota. Räjäytykset tehtiin huomioiden alla kulkeva metroliikenne ja naapurissa toimivan museon arvokkaat teokset. Vanha, suojeltu julkisivu tuettiin 75 teräspaalulla, ja maanalainen kerros vaati massiiviset betonirakenteet.
Kerrosten väliä koristaa näyttävä kierreportaikko,”Gilda-portaat”. Teräsrakenteinen portaikko rakennettiin kolmesta osasta, joista jokainen painaa 4000 kiloa.
Vanhan rakennuksen sisäosat, väliseinät ja välipohjat purettiin lähes kauttaaltaan. Historiallisena yksityiskohtana vanha pönttöuuni jätettiin paikoilleen ja suojattiin rakentamisen ajaksi. Samoin talteen otettiin vanhoja tapettimalleja ja entisöitiin vanhoja tiiliseiniä. Parhaillaan työmaalla on käynnissä sisätyön eri työvaiheita, ja ulkona tehdään paviljongin rakennustöitä ja pihatöitä.
”Vaikka työmaa on kooltaan suhteellisen pieni, 4400 bruttoneliömetriä, se on ollut kaikilta osin haastava kokonaisuus, jossa yhdistyvät niin keskeinen sijainti ydinkeskustassa, suojellun rakennuksen totaalinen peruskorjaustarve, vaativa louhintaurakka, haastavat betoni- ja teräsrunkorakenteet, mittava talotekniikka sekä usean erilaisen tilatyypin vaatimukset täyttävät tilat, kuten elokuvasalit, keittiötilat, ravintolatilat ja laajat yleisötilat”, summaa hanketta Kulttuurikasarmin rakennustöistä vastaavan SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola.
BioRex Kulttuurikasarmi houkuttelee uniikilla elokuvakokemuksella
Yksi Kulttuurikasarmin suurimmista vetonauloista on elokuvateatteri BioRex Kulttuurikasarmi. Kolmen salin teatteri satsaa parhaaseen mahdolliseen elokuvakokemukseen, jonka taustalla on kotimainen tutkimus- ja kehitystyö.
Kävijän ei tarvitse valita teknisten ominaisuuksien, istuinmukavuuden tai boutique-tunnelman välillä, sillä nämä kaikki ovat ensimmäistä kertaa saatavilla samassa paikassa. Kolme salia ovat kapasiteeteiltaan 120, 65 ja 65 paikkaa, ja niissä on myös recliner-tuoleja ja sohvia. Jalkatilat ovat kaikissa ruhtinaalliset. Pöydät mahdollistavat ravintolamaailman antimista nauttimisen.
Jokaiseen tilaan on räätälöity oma huoneakustiikkansa, saleissa on RGB-laserprojektoreita ja maailmalla hyväksytetty Dolby Atmos -äänijärjestelmä. Konsepti pohjautuu BioRex Cinemasin tekniikan tiimin ja kotimaista äänialan huippuosaamista edustavan Janne Riionheimon yhteistyöhön. Investointi saleihin on taloudellisesti merkittävä.
”Kulttuurikasarmi on ainutlaatuinen elokuvateatteri niin BioRex Cinemasille kuin myös koko elokuva-alan näkökulmasta. Sijainti Helsingin ydinkeskustassa, historiallisesti ja kulttuurillisesti arvokkaassa Lasipalatsikorttelissa, antaa meille poikkeukselliset lähtökohdat toimintaan. Tässä elokuvateatterissa kävijä voi nauttia ainutlaatuisesta yhdistelmästä: huipputason tekniikasta, istumismukavuudesta sekä normaalista poikkeavasta ohjelmistosuunnittelusta, jossa lähtökohtana on valikoituja laatuelokuvia aikuiselle yleisölle”, sanoo BioRex Cinemasin toimitusjohtaja Aku Jaakkola.
Elokuvateatterin monipuolisen ohjelmiston lisäksi erilaisia teemoitettuja sekä yleisöä ja elokuvien tekijöitä yhdistäviä tapahtumia tullaan järjestämään runsaasti.
Tislaamoravintola, musiikkibaari, café ja uniikki tapahtumatila
Keskelle Kulttuurikasarmia sijoittuu tislaamoravintola: aito tislaamo, jossa tislaamomestari voi esitellä tuotteita. Tislaamoravintola on koko talon lämmin ja lähestyttävä näyteikkuna, jossa on tarjolla myös rennon rouheaa ruokaa.
Music Bar sijoittuu Kulttuurikasarmin eteläpäätyyn, kahteen kerrokseen. Se on rento ja olohuonemainen paikka piipahtaa lyhyesti tai oleilla pidempäänkin. Music Barissa on esiintymislava, jossa nähdään aika ajoin livemusiikkia tai vaikkapa stand-upia.
Eteläeurooppalaisesta cafésta saa ammattitaidolla tehtyjen erikoiskahvien lisäksi ruoka-annoksia, kuten herkullisia ja ruokaisia salaatteja, pastaa, risottoa ja lämpimiä sandwichejä. Caféssa on myös monipuolinen viinivalikoima, ja täällä räätälöidään myös elokuvateatterille oma menu.
Ravintoloiden lisäksi Kulttuurikasarmista löytyy toisessa kerroksessa sijaitseva tapahtumatila yksityistilaisuuksia varten. Kulttuurikasarmi Events tarjoaa mahdollisuudet mitä moninaisimmille tapahtumille seminaareista iltabileisiin. Tila on tapahtuman muodosta riippuen 300-450 henkilölle, ja sitä täydentävät kattoterassin tarjoamat 200 asiakaspaikkaa. Tapahtumatilassa on oma tekniikka, ja yhdistetynä elokuvateatterisaleihin mahdollisuudet ovat rajattomat.
”Upea, uusi tapahtumatila ja huolella valitut ravintolakonseptit yhdistettynä huipputason elokuvateatteriin muodostavat Helsingin keskustaan ainutlaatuisen kokonaisuuden, jota lähdemme ylpeinä viemään eteenpäin”, sanoo NoHo Partnersin ravintolaryhmän johtaja Pekka Tyynilä.Kulttuurikasarmin Lasipalatsiaukion puolelta löytyy lisäksi esiintymislava, joka tarjoaa kaupunkilaisille erilaisia ulkoilmatapahtumia, kuten konsertteja.
Kulttuurikasarmin taustalla ovat kasarmirakennuksen ja Lasipalatsin omistava Lasipalatsikortteli Oy (Föreningen Konstsamfundet r.f:n tytäryhtiö), NoHo Partners Oyj, BioRex Cinemas Oy sekä Kulttuurikasarmi Oy, jossa mukana on Ari Tolppasen lisäksi pitkän linjan elokuva-alan vaikuttajia kuten Mark Lwoff, Misha Jaari, Aku Jaakkola, Mikko Leino, Jukka Vilhunen ja Pentti Molander. Kulttuurikasarmin rakentamisesta vastaa SRV ja suunnittelusta Arkkitehtitoimisto Sarc Oy sekä sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölä.
Kulttuurikasarmi aukeaa yleisölle marraskuussa. Hankkeen arvo on noin 35 miljoonaa euroa, josta 30 miljoonaa on Föreningen Konstsamfundet r.f:n osuus ja 5 miljoonaa jakautuu NoHo Partners Oyj:n ja Kulttuurikasarmi Oy:n investoinneiksi.