Pieni elokuvakerho: Tootsie

Pieni elokuvakerho: Tootsie

Kesto: 1h 56min
Lajityypit: Komedia, Romantiikka

HUOM! Elokuvassa ei ole tekstitystä.     

Tootsie on kaikkien aikojen paras komedia näyttelijöistä, näyttelemisestä, sukupuolirooleista, ylipäänsä rooleista, naisten ja miesten roolien eroista, ja 80-luvusta, jota tämän ihastuttavan elokuvan jokainen ruutu tihkuu, pyöreästä alkutekstifontista Dave Grusinin fantastiseen scoreen. Koska kyse on yli 40-vuotiaasta elokuvasta, kaikki tarinan osa-alueet eivät välttämättä ole ikääntyneet ongelmattomasti, but it was a different time.

Tootsie kertoo Michael Dorseysta (Dustin Hoffman), hankalasta ja huonosti työllistyvästä näyttelijästä, joka pukeutuu naiseksi saadakseen roolin saippuasarjasta. Tekijöiden armollinen katse näyttelijän ahdinkoon kiteytyy sananvaihtoon Michaelin ja hänen agenttinsa Georgen välillä, kun George tajuaa, miten Michael on saanut roolin:

George: ”You´re psychotic.”

Michael: ”No, I´m not. I´m employed.”

Komediaelokuvan käsikirjoittamisen ikuisuusongelma on kirjoittaa juoni, joka ei kurista yksittäisten hetkien komediallista potentiaalia hengiltä. Yleensä komediat onnistuvat joko kohtauksissa tai kokonaisuudessa, harvoin molemmissa. Tootsie onnistuu molemmissa, mistä on IMDB:n mukaan kiittäminen vain kahdeksaa käsikirjoittajaa, joista ainoastaan puolet on kreditoitu. Legendaarisen Larry Gelbartin (M*A*S*H) lisäksi elokuvaa on ollut kirjoittamassa muun muassa Elaine May, ohjaaja Sydney Pollack ja pääosan esittäjä Dustin Hoffman.

Hoffman oli 70-luvun lopulla tulessa: All The President´s  Men (1976), Marathon Man (1976), Straight Time (1978) ja Kramer vs. Kramer (1979), josta Hoffman voitti ensimmäisen Oscarinsa. Seuraava ehdokkuus tuli Tootsiesta, joka sai myös yhdeksän muuta ehdokkuutta. Tootsie voitti lopulta ainoastaan parhaasta sivuosasta (loistava Jessica Lange). Komedialle poikkeuksellisesti, mutta täysin ansaitusti, elokuva oli ehdolla myös parhaasta kuvauksesta, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta.

Sivuosissa nähdään Teri Garr (myös Oscar-ehdokas), Bill Murray, Dabney Coleman ja George Gaynes.

Tule ja koe klassikko kankaalta! 

 

-Niklas Lindgren 

 

Ensi-ilta

21.5.2024

Levittäjä

Park Circus Limited

Ohjaaja

Sydney Pollack, Joseph P. Reidy, David McGiffert, Renee Bodner

Pääosissa

Bill Murray, Sydney Pollack, Christine Ebersole, Tobin Bell, Dustin Hoffman

Näytökset ja liput

Näytöksiä ei ole julkaistu.