Eatnameamet – Vår tysta kamp

Eatnameamet – Vår tysta kamp

Spelltid: 1h 14min
Genre: Dokumentär

Eatnameamet – Vår tysta kamp är en beskrivning av den politik mot samerna som den finska staten bedriver, det samiska folkets nuvarande situation och kampen för deras existens. Filmen är samiska folkets nödrop för en framtid för Europas enda urbefolkning.

Den finska staten vill helt utplåna samerna genom att äga all markyta samt vatten, kultur, försörjning, symboler och till och med identiteten. Internationella organisationer som FN har upprepade gånger utpekat Finlands behandling av samerna utan verkan. Informationsattacker och hatprat har ökat vilt på sociala medier. Samerna pratar i media främst om falska samiska dräkter, vilket bara ökar oförståelsen för dem. Dessutom hotas den samiska livstilen av en järnväg till det arktiska havet, gruvindustrin och andra miljöpåverkande projekt.

Filmens regissör Suvi West fördjupar sig i samernas nuvarande situation och känslor och försöker hitta lösningar för en bättre framtid. Eatnameamet – Vår tysta kamp ger en röst till dem som inte lyssnas på, oavsett hur högt de ropar. Historien är universell, eftersom många ursprungsbefolkningar för en liknande kamp runt om i världen.

Premiär

23.4.2021

Levittäjä

Pirkanmaan elokuvakeskus

Direktör

Suvi West, Anssi Kömi

Ledande roller

Ida-Maria Helander, Tiina Sanila-Aikio, Aslak Holmberg, Petra Laiti, Tomi Guttorm

Visningar och biljetter

No showtimes have been published.