Dirigenten

Dirigenten

Spelltid: 2h 17min

Filmen utspelar sig i New York, Amsterdam, Paris och Berlin på 1920-talet och berättar historien om ung Antonia Brico, som siktar på att bli orkesterdirigent, och om hennes modiga kamp i musikvärlden dominerat av män.

Den begåvade ung kvinnans mål ifrågasätts, men tack vare sin beslutsamhet får hon äntligen studera orkesterdirigering i Berlin. Antonia Brico kommer snart att leda Europas viktigaste orkestrar.

Filmen har också en kopplingspunkt till Finland. Jean Sibelius var den enda stora kompositören under perioden som vände sig till Brico och bjöd henne att dirigera sina musikverk i Finland. Brico besökte Finland två gånger efter andra världskriget. Hennes resor organiserades av US Central Intelligence Agency (CIA).

Det är först nu då kvinnliga dirigenter börjar ta ledningen för stora orkestrar. Finska Susanna Mälkki var huvudgäst hos Los Angeles Philharmonic och dirigerar brett de viktigaste symfoniorkestrarna i väst. Den finsk-ukrainska dirigenten Dalia Stasevska är huvudgäst hos BBC Symphony Orchestra. Fler kvinnor ger sig in i yrket runt om i världen. Den här filmen handlar om den första av dem.   

Premiär

21.4.2023

Levittäjä

Mediator Europa

Visningar och biljetter

No showtimes have been published.